IoT Vanninnsikt
Kontinuerlig måling av vannforbruk per adresse gir kommunene et helt nytt grep om vannressursene i lokalsamfunnet. Innsikten kan brukes for å avdekke lekkasjer, slik at store mengder vann kan spares.
Få bedre kontroll på lekkasjer og forbruk
Med LoRaWAN-sensorer montert i ledningsnettet får du full oversikt over vannforbruk og variasjoner som kan tyde på lekkasje. La Altibox hjelpe deg i gang med sensornett, database og visualisering.
Trondheim, Molde, Stavanger og Porsgrunn er blant byene som har fått sensornettverk fra Altibox. Det gir et datagrunnlag for å overvåke vannforsyning, oppdage lekkasjer og opprette forbruksbasert fakturering av vann til enkeltadresser.
Tjenesten Vanninnsikt gir kommunen data og analyser inn på et oversiktlig kontrollpanel. Med rapporter og statistikk kan kommunen planlegge nye utbygginger basert på faktiske data fra andre prosjekter og områder. Resultatet er mer fornøyde innbyggere og sparte kostnader til vedlikehold, reparasjon og utbygginger i vann- og avløpstjenesten.
Hva er Vanninnsikt?
- Digital måling av vannforbruk
- Mulighet for varsel ved unormalt høyt forbruk (lekkasje)
- Benytter LoRaWAN-sensornettverk
- Sensornett, nettverksserver og sikring av datafangst gjøres av Altibox
- Applikasjonsserver, grensesnitt og kontrollpanel fra InfoTiles
–Automatisk innhenting av forbruksdata hjelper oss å redusere vannsvinnet, noe som sparer både innbyggernes lommebok og miljøet.
Jens Otto Skåra Hansen, Stavanger Kommune
Forbruksdata til kommunens behov
Montering av LoRaWAN-basestasjon i Stavanger.
Norske kommuner må leve med store etterslep på utskifting av vannrør, og ifølge Statistisk sentralbyrå går en tredjedel av alt drikkevann tapt på veien fra produksjon til forbruker.
Lekkasjene finnes overalt, men de er vanskelige å lokalisere. Ved å måle forbruket av drikkevann på enkeltadresser er det mye lettere å vite hvor man skal lete.
Med faktiske data om forbruk står vann- og avløpsetaten i en helt ny posisjon: Du får innsikt i gjennomsnittlig forbruk per område, overforbruk forårsaket av lekkasje, samt forbruk per bolig eller næringseiendom.
Selve målingen skjer på tusenvis av sensorer som er koblet til ledningsnettet. Sensorene sender hvert døgn små datapakker over LoRaWAN-nettet via nettverksserver til InfoTiles sin applikasjonsserver. Der blir de lagret og videreforedlet for innsikt og analyse. InfoTiles kobler blant annet sammen måledata fra sensorene med kommunenes driftssystem. Det hele presenteres i et brukervennlig og fleksibelt kontrollpanel.
Måler vannforbruk og oppdager lekkasjer med IoT
– For miljøet er det best å ikke produsere mer vann enn det som virkelig trengs. Da reduserer vi bruken av kjemikalier, strøm og energi til rensing. Mindre sløsing gjør også at vi slipper å oppdimensjonere kapasiteten, påpeker vann- og avløpssjef Bjarte Koppen i Molde. (Foto: Molde kommune)
Altibox-partner Istad Fiber har bygget sensornettverk og koblet opp digitale vannmålere som et pilotprosjekt for Molde kommune. Målet er å redusere lekkasjer i ledningsnettet, redusere sløsing med vann og få mer fornøyde innbyggere.
Molde sikter mot store besparelser på vedlikehold og utbedring. Kommunen skal også få mer fornøyde innbyggere ved hjelp av digital vannmåling over LoRaWAN-nettet som Altibox-partner Istad Fiber har levert.
– Vi sløser massivt med verdens viktigste naturressurs. I gjennomsnitt forsvinner over en tredjedel av vannet, enten på grunn av sløsing, lekkasjer i hjemmet eller lekkasjer i de kommunale rørsystemene. Med smarte vannmålere kan lekkasjene oppdages raskt og varsles automatisk, sier Bjarte Koppen, daglig leder i Molde vann og avløp KF (kommunalt foretak).