Ukultur i spill - hva kan foreldre gjøre?
Å møtes gjennom skjerm kan skape avstand sammenlignet med det å møtes fysisk. Og for noen senkes terskelen for hva som blir greit å si og gjøre. Så, hvordan kan voksne hjelpe barna til å skape en tryggere og mer inkluderende hverdag på nett? Sammen med Barnevakten har vi samlet noen gode tips til deg.
- Når jeg spiller, kan jeg fort skrike og si «Forpulte fitte» eller sånne ord. Jeg tenker ikke på det når jeg sier det. Men jeg bruker det ikke på skolen dagen etterpå.
Sitatet kommer fra en 7. klassing og er hentet fra Redd Barnas rapport 'Gi oss spilleregler! - hvordan jobbe med språkbruk i barneskolen?'.
- Språkbruken eskalerer i voksnes fravær
Rapporten fortalte også at:
- Elevene sa at de kunne bli sinte når de spilte, og da brukte de også en del banneord, men at det som oftest var ment på tull.
- Flere mente at de klarte å skille mellom måten de snakket i spill og ellers på skolen.
På nett kan barna møte både venner fra skolen og ukjente fra hele verden når de logger på for å spille en runde med Fortnite, Roblox eller Minecraft. Her kan de erfare samarbeid og vennskap, men kan også oppleve kjipe kommentarer, utestenging og hets.
Og det er like dumt å være den som alltid blir invitert sist på laget enten det er på fotballbanen eller i en squad på Fortnite.
- På mellomtrinnet, når de fleste slutter på SFO, blir en del sittende mer uregulert på skjermen til foreldrene kommer hjem fra jobb. I denne alderen er det i tillegg noen barn som får tilgang på sosiale medier, og kan surfe på YouTube og spille spill uten at voksne er tilstede. Brått blir verden større og inntrykkene flere. Ifølge Redd Barnas rapport eskalerer språkbruken til barna i denne alderen, og noen av årsakene som trekkes frem er økt skjermbruk og mindre tilstedeværelse fra voksne, forteller rådgiver på spill og apper i Barnevakten, Kris Munthe.
Så hva kan man gjøre?
Et banneord er ikke bare et banneord og konteksten spiller en rolle. Språkbruk er situasjonsbetinget - enten utropet kommer når mor treffer tommelen med hammer eller barnet bommer på mål i FIFA.
Allikevel skaper skjerm avstand mellom mottaker og avsender, og det blir kanskje både enklere å slenge ut ugreie ord uten å kunne se den andres reaksjoner.
Her er fem tips for å bli mer bevisst på språkbruk på nett:
1.
Snakk tidlig om hvordan andre kan reagere på det man sier i spillchat. Budskap kan misforstås når man ikke ser kroppsspråket til hverandre, selv om noe er ment på spøk.
2.
Når barna er små, la gjerne spillingen foregå i stua eller på et annet sted der du som forelder har oversikt. Da kan du oppfatte om barnet selv sier ugreie ting, eller blir opprørt av andres kommentarer.
3.
Inviter gjerne til fysiske spillkvelder der barn og klassekamerater møtes. Her kan tilstedeværende voksne bidra til å bygge gode spillmiljø i klassen.
4.
Velg begrensninger i spill for hvem barna kan chatte med. Kun chat med skolekamerater kan for eksempel redusere omfanget av og ugrei kommunikasjon fra fremmede.
5.
Noen spill som Roblox og Fortnite har egne bannefilter som man kan bruke.