Trygt passord på 1, 2, 3!
Å lage trygge passord til innlogging her kan være enklere enn du tror. Her får du vår sikkerhetsekspert Marius sine beste tips for å lage et trygt passord.
En undersøkelse publisert tidlig i 2023 viste at 430 000 nordmenn over 18 år har blitt utsatt for dataangrep de siste tre årene. På samme tid sa hele 66 prosent av de spurte at de ikke har byttet passord på de tre siste årene.
Det er en kilde til bekymring, spør du sikkerhetsekspertene. Derfor har vi laget en sjekkliste til deg, som kan gjøre det litt enklere å bytte til trygge passord, som attpåtil kan være enklere å huske!
Er du blant de som bruker navnet på favorittbrusen i passordet ditt? Eller kanskje navnet på barna, gata du bor i, favorittlaget ditt eller en tallrekke? Da er du ikke alene.
Topplista for Norges mest brukte passord er som følger:
- 123456
- bbbbbb
- password
Vi har tatt en prat med vår sikkerhetsekspert Marius Rygg Eikeland som her deler enkle steg til et trygt passord. Bruk sjekklista når du oppdaterer dine passord, da vel!
Bli tryggere på nett
Se vår sikkerhetsekspert Marius Rygg Ekeland sine enkle og konkrete råd for hvordan du lager det perfekte passordet.
Slik blir du tryggere på nett
1. Bytt passord med jevne mellomrom
Ja, vi skjønner, å 'ta runden' for å bytte passord kan være både kjedelig og irriterende. Men det enkle gjøremålet vil gjøre det mye vanskeligere for kriminelle og uvedkommende å få tilgang til dine data og kontoer. Det er sannsynligvis verdt bryet!
2. Dropp gjenbruk
Vi støtter gjenbruk i mange sammenhenger. Men akkurat når det kommer til passord er det variasjon som er stikkordet. Mer å huske - men vi skal straks gi deg et tips som kan gjøre det litt enklere!
3. Lag en setning!
Før i tiden lærte vi at et passord skulle bestå av tall, store og små bokstaver og gjerne et spesialtegn. Nå er hovedtipset å bruke en setning til passord. En setning som IKKE gir mening. Og snakker du dialekt? Bruk gjerne dialektord i passordet ditt!
En sær setning er både vanskeligere å gjette for andre og gjerne enklere å huske for deg selv.
Noe a la:
'Klokkå sprakk i morgendis'
'Fiskeboll stakk truten i genseren'
eller
'Æventyr spiser gresskar'
...helt teit, men ganske sikkert vanskelig å avsløre.
4. Bruk totrinnsbekreftelse
Mange steder kan du bruke såkalt totrinnsbekreftelse i påloggingen. Det betyr at i tillegg til passordet ditt får du tilsendt en kode på epost eller telefonen som skrives inn på nettsiden. Aktiver denne typen bekreftelse der det tilbys!
5. Ikke skriv ned passordet på telefonen eller pc-en
Passordene dine bør ikke leve digitalt. Det finnes likevel unntak slik som egnede passordapper som er frakoblet internett. Likevel råder vi deg til å heller notere passord på en fysisk lapp, dersom det er vanskelig å huske de.