Gravde syv kilometer grøft for bedre nett
I og rundt det lille tettstedet Kvalbein har beboerne i flere år slitt med tregt og utstabilt nett. Til slutt tok de saken (og spadene) i egne hender.
Ut mot åpent hav, i et flatt og forblåst jærlandskap, ligger Kvalbein.
Utsikten gjør at alle sorger glemmes. Nesten.
Ut mot åpent hav, i et flatt og forblåst jærlandskap, ligger Kvalbein.
Utsikten gjør at alle sorger glemmes. Nesten.
For en campingplass med bookingsystem, to selskapsgårder, et fyr og flere gårder med melkeroboter, lever ikke greit med et nett som kun fungerer halvveis på en god dag.
På Kvalbein bor Ole Magnar og Kirsten Undheim, og i nabohuset på tunet bor sønnen og kona med sine to barn. Med flere åkre mellom seg bor naboene såpass langt unna at de har egne stedsnavn. Rune Kvassheim bor på Kvassheim, Kjell Frode Solheim og Bjørn Friestad bor på Friestad.
Til tross for avstanden er naboskapet godt, og behovet for sterkt nett er felles for dem alle. Her er 240 kyr minst like avhengige av at nettet til melkerobotene funker, som de 30 familiene i området er av ipader, pc-er og telefoner. Derfor var gleden stor da de endelig fikk til en løsning med Altibox-partner Lyse Fiber.
Bjørn Friestad, Ole Magnar Undheim og Rune Kvassheim. Alle foto: Line Owren
Uholdbar situasjon
Om vi spoler en tid tilbake, kommer vi til da det var slutt på tålmodigheten blant beboerne i området rundt Kvalbein. Lynet hadde slått ut nettet, kabler ble gravd i stykker og ikke erstattet, og det ble tomt for kobberlinjer hos flere.
Nok var nok – nå ville nabolaget ha fiber!
– Har du muligheten til å få fiber, er jo ikke trådløst et alternativ, sier Kjell Frode.
– En av naboene måtte reise en time for å levere en eksamen som skulle sendes inn digitalt, mens en annen måtte fordele skjermtid mellom de tre guttene sine. Kapasiteten rakk nemlig kun til en om gangen.
– Ole Magnar Undheim
Hva er fiber?
Fiberbredbånd er, enkelt forklart, internett med uendelig kapasitet. De gammeldagse kobberkablene overfører data ved hjelp av lydvibrasjoner, mens fiberoptikk overfører data gjennom lyssignaler.
Teknologien muliggjør praktisk talt ubegrenset overføringskapasitet i begge retninger.
Men det finnes mange typer fiberteknologi. Noen bruker fiber bare deler av veien. Dette kan gå ut over hastigheten og stabiliteten på nettet ditt. For å få det raskeste og mest stabile nettet, må du altså ha en egen fiberkabel. Og det får du med Altibox.
Altibox Fiberbredbånd har gjort mange av arbeidsoppgavene enklere for Ole Magnar Undheim.
Tok saken i egne hender
Da hovedfartsåren til bygda skulle få gatelys, åpnet muligheten (og grøftene) seg. 30 naboer ba pent om å få slenge en fiberkabel ned i de åpne grøftene. Svaret var nei.
Den neste døren arbeidsnevene banket på, var hos Altibox-partner Lyse Fiber. Etter litt om og men og fram og tilbake, fant partene en løsning. Lyse Fiber sørget for fiber til nabolaget og kommunen bidro med støtte. Gravejobben sto naboene for selv.
Og det var ikke bare over veien, opp en trapp og inn en dør – men syv kilometer grøft som skulle graves. Heldigvis hadde fire av bøndene egen gravemaskin. De øvrige hadde fibermotivasjon og jærsk arbeidsmoral. Tre måneder senere var de nødvendige kilometerne gravd opp.
– Dette har vært en solskinnshistorie, med grunneiere som var enige og kommune og fylkeskommune med samme mål som oss, sier prosjektleder i Lyse Fiber, Jarand Scheie.
– Like enkelt var det ikke for bøndene. De fleste har jobb og familie, og har gjort det meste på kvelder, helger og fritid. Det står respekt av denne jærske dugnadsånden. Sju kilometer grøft graver seg ikke selv.
Ole Magnar Undheim og Kjell Frode Solheim konstaterer at årets gulrotavling er av de bedre.
– Sparer tid og miljø
– Et bedre og mye mer stabilt nett, svarer Rune på spørsmålet om hva den største endringen er.
– Jeg har gått fra å ha abonnement på telefon, strøm, internett og tv hos forskjellige leverandører til å samle alt på samme faktura. Det er både ryddigere og billigere.
Ole Magnar sier seg enig.
– Vi har fått helt andre hastigheter og langt flere muligheter. Og vi sparer både tid og miljøet på å ta flere møter på Teams enn hva som var mulig før.
Og den frigjorte tiden, nytes den foran en tv som nå har fått stabilt nett?
Bøndene ser litt rart på hverandre og svarer at de stort sett bare har tid til nyheter.
– Men det er veldig greit å kunne startene nyhetene forfra, da, for å kunne jobbe ferdig ute først, slår de fast.