Fiskehellet som skapte vekst på øya i havgapet
Hadde det ikke vært for laksen, ville samfunnet på Lovund dødd ut for mange år siden. I dag har øya over 500 fastboende – og Altibox Bedrift Fiberbredbånd fra Signal har spilt en sentral rolle i veksten.
Næringa sa «aldri». Ingen hadde trua. Men Steinar Olaisen hadde nettopp det – trua. Sammen med sin kollega ble han i 1972 en av de aller første lakseoppdretterne i Nord-Norge. Målet var tydelig – de skulle skape arbeidsplasser ute i havgapet, på Lovund. De skapte det som i dag er en av Norges største lakseprodusenter, og en viktig faktor for et samfunn i sterk vekst, Nova Sea.
Fra 1079 smolt til 150 overlevende fisk
Å drive fiskeoppdrett nord for Trøndelag ville være preget av harde forhold og kald sjøtemperatur. Samtidig var samfunnet på Lovund fraflytningstruet. Gründerne var derfor sikre på at dette var veien å gå for få den negative veksten i samfunnet til å snu.
– I 1972 fikk de fløyet opp 1070 smolt (ungfisk). I løpet av flyturen og det første døgnet etter utsetting var det bare 150 overlevende fisk igjen, forteller fabrikksjef Terje Sølna.
Positivitet og stå-på-vilje ga resultater
Mens næringa mente de hadde rett om at lakseoppdrett så langt nord var umulig – var gründerne positive:
– Vi har gjort alt vi ikke skulle gjøre – og likevel fått tre fisk på slakteferdig størrelse. Dette var en kjempemulighet som må videreføres, gjenforteller fabrikksjefen.
Enden på visa gjenspeiles tydelig i dagens samfunn på Lovund. Det hører sjeldenheten til å se et øysamfunn med størst andel unge blant befolkningen.
– I dag har vi over 500 fastboende, hvor snittalderen er på 30 år. 80 barn på skolen, og 50 barn i barnehagen. Det er vanvittig moro, smiler Sølna.
Tett på verden med fiber
Avstanden til resten av verden er langt kortere enn hva en kanskje skulle tro. Fiberen kom til øya i 2009, etter at fylke, kommune, kraftselskaper og Altibox-partner Signal Bredbånd gikk sammen i et felles spleiselag, «Svartisfiber». Med det fikk de etablert høyhastighetsnett i kommunene Meløy, Rødøy og Lurøy. En investering som skulle vise seg å få umiddelbar praktisk avkastning.
For Nova Sea ba fiberen på en revolusjon når det gjaldt det driftstekniske. Fiberen er en grunnleggende forutsetning for å kunne skape næringsvirksomhet og å kunne bo i distriktene. Fiber med stabilitet og stor kapasitet visker ut de geografiske avstandene, og gjør det mulig å kommunisere like effektivt fra Lovund, som om en ville gjort fra Oslo.
Les også: Seks strake år med Norges mest fornøyde bedriftskunder
Infrastrukturen er en viktig brikke i dagens drift
Altibox Bedrift Fiberbredbånd fra Signal Bredbånd har gjort det mulig for Nova Sea å drifte og være med i teknologien ute på anleggene og på hovedadministrasjonen. Det muliggjør også full kommunikasjon mellom selskapets ulike lokaliteter, og mating av fisk fra land.
– Med fiber fra Signal spiller det ingen rolle hvor du jobber fra – er infrastrukturen på plass kan du kommunisere og jobbe ut mot hele verden, også fra langt ute i havgapet, forteller IT-sjef Jan-Erik Johansen.
Ute på merdene videoovervåkes fisken gjennom lukkede systemer som styres fra anleggene. Over havoverflaten kommuniseres det mye via lyd og bilde. Myndighetene krever at alt som gjøres blir registrert.
Nova Sea har vært i sterk vekst de siste årene, og omsatte i 2019 for 2,933 milliarder. Som en av de mest suksessfulle eksportbedriftene i Norge, ble hele 46.000 tonn laks slaktet i 2019, noe som utgjør 132 millioner laksemåltider produsert ved selskapets lokaliteter langs hele Helgelandskysten.
Tekst, bilder og video: Frida Bringslimark, Signal Bredbånd AS